Безкоштовно по Україні
Дніпро Вибрати місто
Ваше місто Дніпро?

Аналіз на феритин

Феритин — білок, у формі якого в основному запасається залізо в організмі. Це найбільше депо заліза в організмі людини.

Воно всмоктується з їжі і потім переноситься трансферріном – спеціальним білком, що утворюється у печінці. Залізо необхідне утворення еритроцитів і є найважливішою частиною гемоглобіну – білка, що заповнює еритроцити і дозволяє їм переносити кисень від легень до органів і тканин. Крім того, воно входить до складу м'язового білка міоглобіну та деяких ферментів.

У нормі в організмі міститься 4-5 г заліза. Близько 70% від цієї кількості становить саме залізо, "вбудоване" в гемоглобін еритроцитів. Те, що залишилося головним чином запасається в тканинах у складі білкових комплексів - феритину і гемосидерину, - які в основному містяться в печінці, а також в кістковому мозку, селезінці та м'язах. Хоча у крові феритин є у невеликих кількостях, його концентрація відбиває запаси заліза в організмі.

Коли заліза починає бракувати, наприклад, у разі зменшення прийому його з їжею або частих кровотеч, організм починає використовувати резерв із тканин. Кількість феритину при цьому відповідно зменшується. Тривала нестача заліза може призвести до анемії. Рівень феритину ж буває зниженим задовго до появи симптомів залізодефіциту та дозволяє вчасно діагностувати анемію.

З іншого боку, якщо заліза надходить занадто багато, це може призвести до його надмірного накопичення і, як наслідок, до ураження печінки, серця та підшлункової залози.

Варто зазначити, що використання різних аналізів, що відображають обмін заліза в організмі, дає більш повну та достовірну інформацію про нестачу або надлишок цього мікроелемента, ніж тест на феритин.

Найбільша кількість феритину — в клітинах печінки, селезінки та кісткового мозку, в еритроцитах та в сироватці крові. Та незважаючи на те що кількість феритину в крові є незначною, її цілком достатньо для того, щоб використовувати аналіз на феритин для оцінки рівню заліза в організмі.

Зниження рівню феритину є однією з ознак залізодефіцитної анемії. А його підвищення може свідчити про наявність запального процесу, захворювання печінки, ревматоїдний артрит тощо.

Навіщо використовується дослідження?

  • Для оцінки запасів заліза у організмі. Це необхідно, щоб виявити дефіцит заліза або його надлишок.
  • Щоб визначити, чи викликана анемія нестачею заліза або іншими причинами, наприклад, хронічним захворюванням або нестачею вітаміну B12.

Коли призначається дослідження?

  • Якщо виявлено відхилення у таких тестах, як загальний аналіз крові, гемоглобін, гематокрит, кількість еритроцитів.
  • При підозрі на дефіцит чи надлишок заліза в організмі.
  • На ранніх стадіях дефіцит заліза може протікати безсимптомно. Якщо людина в іншому здорова, то ознаки захворювання іноді з'являються тільки при зниженні гемоглобіну нижче 100 г/л. Про розвиток анемії свідчать такі скарги: хронічна слабкість/стомлюваність, запаморочення, головний біль.

При тяжкій анемії пацієнт може страждати від задишки, болю в грудній клітці, сильного головного болю, слабкості в ногах. У дітей виникають проблеми з навчанням.

Що може впливати на результат?

  • До хибнопідвищеного результату можуть призводити: голодування, алкоголь, естрогени, оральні контрацептиви, препарати заліза.
  • Недавнє використання радіофармпрепаратів робить результат аналізу недостовірним.
  • Рівень феритину збільшується з віком.
  • При інтенсивному фізичному навантаженні концентрація феритину збільшується.

Читайте також

Увага! Відеокольпоскопія доступна в м. Дніпро
Відчуваєте втому?
Варикоз - хвороба сучасності
Аналізи на онкомаркери
Що таке імунітет?
Чекап для госпіталізації
Маркер запального процесу
Загальний та біохімічний аналізи крові

Виникли питання?

Задайте їх нам:
×